În nămeţii care ajung în unele locuri la peste 1 metru înălţime se împotmolesc gonacii şi câinii de vânătoare, aşa că vânătoarea devine imposibilă
Pe fondul de vânătoare 16 Cristian vieţuiesc căprioare, ciute, cerbi, mistreţi, râşi, lupi şi urşi. Dacă ursul hibernează, iar lupii şi râşii se hrănesc din vânătoare, cervidele, scroafele şi vierii cu greu mai găsesc de mâncare prin nămeţii înalţi de aproape un metru. Şi vânătorii se împotmolesc prin zăpadă, însă e musai să ajungă în fiecare săptămână cu hrană la locurile special amenajate. „În această perioadă animalele îşi găsesc de mâncare destul de greu, mai ales că femelele sunt gestante. De aceea intervenim cu cantităţi mari de hrană. În special fân, lucernă, grăunţe”, a declarat Tiberiu Cojanu, inginer silvic AJVPS.
Încă din toamna trecută, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Braşov a alocat fonduri pentru strângerea fânului, recoltarea porumbului şi procurarea grăunţelor, dar şi pentru achiziţionarea de saci cu bulgări de sare.
Şefi de canton şi inginerii silvici încarcă hrana în maşini de teren puternice, însă şi acestea riscă să rămână împotmolite în nămeţi. „Aici este un loc unde au fost depistate foarte multe urme de căprioară şi de cervide. Am găsit locul acesta pentru fân şi avem o sărărie aici, formată în urmă cu 15 ani. O alimentez odată pe săptămână. În locul ăsta vin cam 10 căprioare şi 5 căpriori”, a declarat Nagy Eckhard, şef de canton.
Porcii mistreţi sunt omnivori şi preferă, pe lângă porumb, cartofii. Din toamnă, vânătorii vin cu remorcile şi ascund tuberculii în pământ. Deşi sunt ierbivore, nici căprioarele nu se dau în lături să scurme după cartofi.
Câinii nu mai depistează prada
Deşi e plin sezon de vânătoare la ciute şi vieri, vânătorii şi-au pus puşca-n cui de aproape două săptămâni. Gonacii şi câinii de vânătoare