Cu doar o zi înainte de raportul trimestrial al Comisiei Europene privind starea justiţiei din România, procurorul general al României a prelungit mandatul şefului DNA, Daniel Morar, cu încă şase luni. Este o decizie pe care procurorul general are tot dreptul să o ia, dar este şi mai important ca o instituţie să funcţioneze corect fără să fie dependentă de un anumit şef, spune la RFI Natalia Roman, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, l-a delegat marţi la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe Daniel Morar, pentru şase luni, începând din 13 februarie. Decizia vine în contextul în care proiectul de raport al CE, consultat săptămâna trecută de RFI, laudă activitatea instituţiei, care şi-a continuat activitatea „îmbucurătoare”, dar şi la o sugestie a preşedintelui Traian Băsescu, făcută în luna noiembrie 2011.
Delegarea a fost dispusă „ca urmare a încetării actualului mandat deţinut de procurorul Daniel Marius Morar”, se mai arată într-un comunicat de marţi al Ministerului Public, preluat de Mediafax.
Preşedintele UNJR, Natalia Roman, a vorbit la RFI despre mandatul prelungit al lui Daniel Morar, dar şi despre rapoartele în aşteptare ale Comisiei Europene pe justiţie. Iată în cele ce urmează câteva declaraţii relevante:
Este o măsură legală, la îndemâna procurorului general, pentru care nu are nevoie de consultarea Consiliului Superior al Magistraturii.
Nu am văzut nici un fel de declaraţie publică a procurorului general referitoare la motivele pentru care domnia sa a apreciat că este necesară această delegare. Cu siguranţă că au fost motive întemeiate pentru care s-a dispus astfel.
Având în vedere contextul în care raportul de miercuri ar putea fi favorabil, pot să mă gândesc că ar fi în strânsă legătură cu Mecanismul de Cooperare şi Verificar