Numirea unui premier reprezintă o schimbare politică majoră şi un factor de stres pentru pieţe, dar care poate fi asimilată de investitori şi administrată de Banca Naţională a României dacă se derulează în cadru constituţional şi se finalizează rapid, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit Mediafax.
"O schimbare de guvern în cadrul procedurilor constituţionale nu este un lucru de confort pentru pieţe. Orice schimbare politică majoră şi aici este vorba de o schimbare politică majoră este un factor de stres pentru pieţe, dar poate fi asimilat şi acomodat de către pieţe şi administrat de BNR dacă se derulează într-un cadru constituţional şi este rapid. Până acum nu vedem elemente vizibile de stres pe pieţe. Până acum lucrurile sunt sub control. Şi sperăm să rămână aşa", a spus Isărescu.
El a arătat anterior că a "lucrat bine" în anul 2000 cu premierul desemnat, Răzvan Ungureanu, pe vremea cînd aceste era secretar de stat iar Isărescu deţinea portofoliul de premier.
Isărescu a precizat că, potrivit legii, banca centrală lucrează, şi vrea să lucreze bine, cu orice guvern pe care îl dă ţara, prin proceduri constituţionale.
Întrebat dacă banca centrală va reacţiona în cazul în care situaţia politică de deteriorează, Isărescu a răspuns prompt: "Bineînţeles, n-o să stăm într-un observator să ne uităm cum se deteriorează lucrurile. N-am avut niciodată poziţia de a sta şi de a viziona din prepeleac ce se întâmplă pe pieţe. Am intervenit şi în momente mai puţin necesare".
În scurtul răspuns privind numirea noului premier, Isărescu a făcut în trei rânduri referiri la constituţionalitate.
"N-am observat o influenţă asupra cursului valutar după demisia Guvernului Boc. Totul este relativ stabil", a mai adăugat Isărescu.
Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului se reunesc miercuri la 12.00 pentru a stabili calenda