Tarile din Consiliul de Cooperare al Golfului au anuntat marti ca isi recheama ambasadorii din Damasc si ii expulzeaza pe reprezentantii diplomatici sirieni, ca raspuns la inrautatirea situatiei din Siria, unde violentele din ultimele zile au provocat sute de morti si raniti, transmite Reuters. Marea Britanie, Franta, Spania, Italia si Olanda au anuntat si ele ca isi recheama ambasadorii din Siria.
"Regatul Arabiei Saudite, actualul lider al Consiliului, a anuntat ca statele din CCG au decis sa-si retraga toti ambasadorii lor din Siria si cere, de asemenea, ca toti ambasadorii regimului sirian de pe teritoriile lor sa plece imediat", a anuntat Consiliul de Cooperare al Golfului.
Consiliul este format din Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.
Decizia tarilor CCG a venit la o zi dupa ce Statele Unite si-au inchis ambasada din Damasc si si-au retras tot personalul.
Marea Britanie, Franta, Spania, Italia si Olanda au anuntat si ele ca isi recheama ambasadorii.
O miscare de protest fara precedent a inceput in 15 martie 2011 in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", in care se incurajau manifestarile pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".
Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.
Manifestanti in Homs (ianuarie 2012) Foto: Agerpres Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.
La 2 septembrie, Uniunea Europeana a hotarat sa impuna sanctiuni impotriva exporturilor petroliere siriene, afirmand ca pr