Îmbrăcați în straie călduroase sau ghemuiți pe sub țevile de căldură, patrupezii luptă care și cum poate cu temperaturile scăzute de afară. Medicii veterinari spun că în ultima perioadă la clinici sunt aduşi tot mai mulţi câini degeraţi şi îi sfătuiesc pe stăpâni să-şi ferească animalele de ger.
Hainele de iarnă pentru căţei nu mai sunt demult o extravaganţă. Tot mai mulţi moldoveni au grijă de „camarazii" lor cumpărându-le geci din piele, veste tricotate, pantaloni şi chiar ciorapi de lână.
Un pulover gros e chiar necesar, spun specialiştii. „Există rase de câini extrem de sensibile la frig. Aceştia nu suportă nici temperaturile de toamnă sau primăvară. Este cazul celor de talie mică sau cu blana scurtă, la fel şi căţeii de apartament care sunt mai puţin adaptaţi la frig decât cei crescuţi în curte", spune Oxana Şişco-Cozârscaia, patroana unei reţele de magazine specializate în comercializarea vestimentaţiei canine.
Cele mai întrebate articole de îmbrăcăminte, potrivit femeii de afaceri, sunt combinezoanele din materiale impermeabile, care se potrivesc pe orice anotimp, gecile cu glugă, dar şi ciorapii tricotaţi. „Preţurile au devenit mai accesibile. O hăiniţă costă de la o sută de lei şi ajunge până la 800 de lei pentru câinii de talie mare. Depinde şi de ţesătură, dar şi de brand. Ca alternativă, cu un pic de dibăcie, puteţi să confecţionaţi singuri aceste articole vestimentare", precizează proprietara pet shopului.
La spital, din cauza şocurilor termice
Animalele de curte au cel mai mult de pătimit de pe urma gerului. Clinicile veterinare de la noi au înregistrat mai multe cazuri de hipotermie şi viroze respiratorii, atât la câini, cât şi la pisici. Doctorii spun că cele mai predispuse la răceală sunt animalele bătrâne, dar şi cele de anumite rase - terrier, pekinez, chihuahua, dalmaţian, doberman sau boxer.
„Fiecare stăpân treb