Obiectivul numărul unu al noului Guvern trebuie să fie atragerea în economie a fondurilor europene, în condiţiile în care fostul executiv şi-a asumat că va aduce în economie fonduri UE de cinci miliarde de euro, o adevărată "gură de aer" pentru economie, în condiţiile în care tensiunile de pe pieţele financiare internaţională frânează accesul României la finanţarea externă.
Pentru a atinge acest obiectiv oficialii vor fi nevoiţi să facă plăţi de 500 de milioane de euro în fiecare lună până la sfârşitul anului. Acest prag este de 25 de ori mai mare decât plăţile medii lunare făcute începând cu 2008, moment în care au fost deschise liniile de finanţare.
"În prima lună nu au fost cheltuiţi foarte mulţi bani europeni, iar februarie este compromisă din cauza demisiei. Rezultă că Guvernul mai are 10 luni pentru a atinge ţinta propusă. În acest context, schimbarea lui Leonard Orban de la conducerea Ministerului Afacerilor Europene ar fi o tragedie. Rămâne de văzut dacă Orban va rămâne şi care va fi greutatea lui în noul Guvern", crede Dragoş Pâslaru, manager general al firmei de consultanţă în domeniul fondurilor europene GEA Strategy & Consulting.
Absorbţia fondurilor europene a fost trecută anul trecut în vârful listei de priorităţi a executivului ca sursă ieftină de finanţare, în contextul în care statul se împrumută scump din piaţă.
La sfârşitul anului trecut în conturile beneficiarilor de fonduri structurale ajunseseră fonduri europene de 1 miliard de euro, nivel care corespunde unui grad de absorbţie de 5,5%.
Demisia Guvernului Boc vine după un ultim an zbuciumat în domeniul fondurilor europene, ultimele 12 luni fiind marcate de înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene şi de blocarea pentru şase luni a transmiterii de facturi spre rambursare la Bruxelles după ce în urma unui control de rutină au fost