SUA şi-au închis ambasada, Marea Britanie îşi retrage ambasadorul. Ministrul de Externe rus ajunge azi la Damasc, dar nimeni nu ştie cu ce mesaj. Forţele siriene bombardează în continuare oraşul Homs.
Homs arată ca un oraş fantomă. Lovit de atacurile forţelor regimului, case distruse, 95 de morţi doar luni, lipsă de doctori care să îi îngrijească pe cei bolnavi. Iar atacurile cu obuze au reînceput în forţă marţi dimineaţa, la ora locală 6.00. Cei care au rămas nu au unde să se ascundă, relatează corespondentul BBC aflat la Homs, Paul Wood. Electricitatea şi comunicaţiile au fost întrerupte. Localnicii se tem că trupele guvernamentale vor lansa şi un atac la sol în acest oraş.
Occidentul strânge laţul
Occidentul consideră că pentru sângeroasele incidente de vină sunt şi Rusia şi China, care şi-au exprimat dreptul de veto pentru a bloca rezoluţia ce ar fi denunţat violenţele regimului lui Bashar al-Assad. Ieri, Vestul a mai făcut un pas. Marea Britanie a anunţat că îşi recheamă ambasadorul pentru consultări. Statele Unite au anunţat că îşi închid ambasada şi îşi retrag tot personalul diplomatic din Damasc din raţiuni de securitate. Iar preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat că va avea o convorbire telefonică cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov. Chiar astăzi, acesta trebuie să ajungă în Siria, pentru consultări cu liderii din această ţară. Ieri, el a apreciat că reacţia Occidentului, care a acuzat Rusia că prin vetoul de la ONU dă mână liberă regimului pentru crime, este "isterică". La Damasc, Lavrov va încerca "să stabilizeze situaţia din Siria".
Departamentul de Stat al SUA l-a sfătuit pe şeful diplomaţiei ruse "să folosească această oportunitate pentru a explica regimului Assad cât este de izolat şi să-l încurajeze pe preşedintele Bashar al Assad, dar şi pe oamenii să utilizeze planul propus de Liga Arabă pentru tra