Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti intr-un interviu pentru HotNews.ro ca troica FMI-CE-BM a convenit cu autoritatile romane ca noua propunere pentru reforma sistemului de sanatate sa fie gata pina in iunie, iar pina la inceputul toamnei sa fie dezbatuta public. Pina atunci, FMI a cerut Guvernului citeva modificari punctuale ale legislatiei: corectarea legislatiei privind co-plata si taxa de claw-back.
Context: Ce inseamna taxa de claw-backCe inseamna co-plata
Rep: Trecand la sistemul public de sanatate. Ati discutat cu autoritatile romane despre un calendar de reforma?
Jeffrey Franks: Da, am discutat. Am cazut de acord ca pentru legislatia cadru guvernul are nevoie de mai mult timp. Ce e clar, dupa ultimele doua luni, este ca sunt importante consultarile publice - oamenii au nevoie sa stie si sa fie de acord cu ceea ce se va intampla. Am cerut Ministerului Sanatatii sa lucreze la un nou proiect de reforme cuprinzatoare care sa se refere la ingrijorarile si preocuparile populatiei si sa aiba o perioada extinsa de consultari publice in acest sens. Nu trebuie sa se arunce cu capul inainte, trebuie sa fie sigur ca publicul este de acord. Deci le vom acorda alte sase luni pentru aceasta. Intre timp, am cazut de acord asupra unor masuri pe termen scurt, care sa vizeze unele probleme din sistem.
Rep: Dar care este termenul exact pentru intocmirea cadrului legislativ?
Jeffrey Franks: Am discutat cu autoritatile ca proiectul sa fie finalizat in jurul lunii iunie, dupa care sa aiba discutiile publice pana in toamna, inainte sa il depuna spre aprobare.
Rep: Deci termenul ar fi septembrie?
Jeffrey Franks: Probabil ca in acea perioada.
Rep: Ati spus duminica si, din nou, acum ca guvernul Romaniei va adopta unele masuri rapide. Care sunt acestea?
Jeffrey Fr