Numirea unui premier reprezintă o schimbare politică majoră şi un factor de stres pentru pieţe, dar care poate fi asimilată de investitori şi administrată de Banca Naţională a României, dacă se derulează în cadru constituţional şi se finalizează rapid, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„O schimbare de Guvern în cadrul procedurilor constituţionale nu este un lucru de confort pentru pieţe. Orice schimbare politică majoră, şi aici este vorba de o schimbare politică majoră, este un factor de stres pentru pieţe, dar poate fi asimilat şi acomodat de către pieţe şi administrat de BNR dacă se derulează într-un cadru constituţional şi este rapid. Până acum nu vedem elemente vizibile de stres pe pieţe. Până acum lucrurile sunt sub control. Şi sperăm să rămână aşa”, a spus Isărescu.
Întrebat dacă banca centrală va reacţiona în cazul în care situaţia politică se deteriorează, Isărescu a răspuns prompt: „Bineînţeles, n-o să stăm într-un observator să ne uităm cum se deteriorează lucrurile. N-am avut niciodată poziţia de a sta şi de a viziona din prepeleac ce se întâmplă pe pieţe. Am intervenit şi în momente mai puţin necesare”. În ceea ce priveşte situaţia socială tensionată din ultima perioadă, acesta a afirmat că nu doreşte să o catalogheze ca pe o „criză”. „Pe plan politic şi social, tensiunile au fost accentuate. Nu folosesc cuvântul criză”, a spus oficialul BNR.
Adoptarea euro, rediscutată după alegeri
Procesul de trecere la moneda unică europeană va fi rediscutat după alegeri, a mai spus Isărescu. „Nu are nici o influenţă decizia modificării de politică monetară asupra aderării la moneda euro. Procesul de trecere la moneda euro va fi rediscutat după alegeri”, a afirmat Isărescu. Obiectivul României pentru adoptarea monedei euro este anul 2015.
Pe de altă parte, guvernatorul crede că investiţiile străine directe ar putea cr