* Preşedinţii nu iau în seamă declaraţiile investitorilor
Ideea schimbării managementului societăţilor de investiţii financiare (SIF) a revenit în discuţie, de această dată cu şanse practice de realizare, după ridicarea pragului maxim de deţinere, de la 1% la 5%.
Adrian Tănase, director general "ING Invest-ment Management", a declarat, săptămâna trecută în presă, că cea mai bună soluţie pentru dezvoltarea SIF-urilor este schimbarea conducerii, însă nu este singurul cu această opinie. Circulă zvonuri că brokerii au început, de ceva vreme, negocierile pentru preluarea unuia dintre cele cinci SIF-uri.
Ideea nu este deloc una originală.
În perioada dinaintea listării SIF-urilor (n.r. 1996-1999), exista o discrepanţă mare între valoarea de piaţă a acţiunilor şi valoarea portofoliului. Astfel, în urma unor calcule efectuate de investitori, aceştia au constatat că pot prelua un SIF cu 30- 50 de milioane de dolari şi, în urma dezmembrării portofoliului, îl puteau vinde pe bucăţi, obţinând circa 400 de milioane de dolari.
Afacerea părea profitabilă, însă prin adminis-trare şi apoi prin lis-tarea la Bursă, discrepanţa dintre valoarea de piaţă şi valoarea portofoliului a dispărut.
Actualii administratori nu par temători că vor fi înlăturaţi, cel puţin la nivel declarativ...
* Ioan Cuzman, SIF Banat Crişana: SIF1 respectă principiile de guvernanţă corporativă
Ioan Cuzman, preşedintele SIF1 "Banat Crişana" ne-a declarat: "Creşterea preţului acţiunilor ţine de performanţele societăţii şi de contextul economic, nu de schimarea managementului". Domnia sa a precizat că SIF1 a subscris la respectarea principiilor de guvernanţă corporativă.
Domnul Cuzman ne-a spus că fondul de investiţii ING deţine 1% din acţiiunile SIF1.
* Costel Ceocea, SIF Moldova: "Un mesaj pozitiv, venit din partea unui investitor puternic"
Costel