Continuarea angajamentelor semnate cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană alături de consolidarea fiscală sunt cei mai importanţi factori pentru ca România să obţină finanţare ieftină de pe pieţelor externe, indiferent de cine conduce Guvernul, sunt de părere analiştii grupului financiar austriac Erste, unul dintre cele mai mari din regiune şi acţionarul BCR - cea mai mare bancă locală.
Demisia de luni-dimineaţă a premierului Emil Boc a readus în discuţie creşterea riscului de instabilitate politică pentru România, care s-ar putea regăsi în costurile mai mari de finanţare pe pieţele externe. Analiştii grupului austriac atrag însă atenţia că cel mai important este ca România să coopereze şi să respecte angajamentele semnate cu FMI şi CE.
"Politica internă este puternic influenţată de preşedinte, devotat ferm în cooperarea cu FMI şi Comisia Europeană. Acest lucru alături de continuarea consolidării fiscale sunt cei mai importanţi factori pentru pieţe. Liberalizarea preţurilor la energie alături de privatizarea companiilor de stat fac parte din angajamentele semnate cu FMI. În trecut au mai existat câteva remanieri ale Guvernului, dar a fost menţinută o continuitate. Dacă nu există presiune puternică pe moneda naţională, nu vedem motive ca randamentele la obligaţiunile româneşti să crească", a spus Juraj Kotian, codirector cercetare Macro/Fixed Income Europa Centrală şi de Est în cadrul Erste Group.
El a continuat adăugând că pentru pieţele financiare mai important este dacă va fi asigurată o continuitate după alegeri, decât dacă viitorul guvern va fi sau nu format din tehnocraţi.
"Teoretic, un guvern tehnocrat poate avea mai mult sprijin din partea Parlamentului şi reduce tensiunile politice. Pentru pieţe însă va fi mult mai importantă continuitatea după alegerile din toamnă."
Tot după alegerile