brain cancer / Foto: Thinkstock Două mutaţii genetice ar putea fi la originea glioblastomului, o formă de cancer al creierului frecvent la copil, rezistent la radio şi chimioterapie.
Cancerul creierului, numit glioblastom, este unul dintre cancerele depistate adesea la copil. Este o formă de cancer gravă, rezistentă la radioterapie şi chimioterapie. Iată că o echipă de cercetători canadieni a reuşit să facă un pas enorm, descoperind o cauză genetică a acestei forme de cancer. Ei au identificat două mutaţii care afectează o genă-cheie, histone H3.3. Important este că aceste mutaţii genetice ar putea fi implicate în aproximativ 40% dintre glioblastoamele diagnosticate la copil.
Nada Jabado, cercetător la Centre Universitaire de Sante McGill (CUSM), explică în revista de specialitate Nature că "aceste mutaţii împiedică celulele de a se dezvolta în mod normal şi le ajută să protejeze informaţia genetică a tumorii, facându-le mai puţin sensibile la chimioterapie şi radioterapie. De asemenea, a fost studiată implicarea genei H3.3 în alte forme de cancer cum ar fi cel de colon, de pancreas sau în leucemie. Specialistul Nada Jabado subliniază, totodată, că este o dovadă clară a faptului că genomul nostru, dacă are unele modificări, acestea pot explica unele cancere şi, probabil, inclusiv alte boli. Un lucru este sigur, chiar dacă acest drum este lung, progresul în privinţa tratamentelor oncologice la copii sunt evidente.
brain cancer / Foto: Thinkstock Două mutaţii genetice ar putea fi la originea glioblastomului, o formă de cancer al creierului frecvent la copil, rezistent la radio şi chimioterapie.
Cancerul creierului, numit glioblastom, este unul dintre cancerele depistate adesea la copil. Este o formă de cancer gravă, rezistentă la radioterapie şi chimioterapie. Iată că o echipă de cercetători canadieni a reuşit să facă un pas en