Guvernul anunţă că o firmă va putea fi înfiinţată în trei zile, dar realitatea arată că nu este adevărat. De fapt trei zile este perioada de la adunarea tuturor actelor necesare, ceea ce înseamnă încă cel puţin şapte zile, potrivit avocaţilor şi consultanţilor care oferă servicii pentru înfiinţarea de firme.
Spre comparaţie, în Franţa o firmă se poate înfiinţa în patru zile pentru că se cer mai puţine acte, iar antreprenorii trebuie să se adreseze către mai puţine instituţii.
Pentru a înfiinţa o firmă în România este nevoie de un drum până la Registrul Comerţului pentru rezervarea numelui firmei, un drum la Administraţia Financiară pentru obţinerea certificatului pentru sediu, unu la notar pentru declaraţia de specimen de semnătură, unu la Asociaţia Locatarilor (dacă sediul este într-un bloc de locuinţe) pentru obţinerea aprobării şi un drum până la bancă pentru depunerea capitalului social. Doar obţinerea aprobărilor şi actelor durează cel puţin o săptămână.
Spre comparaţie, în Franţa cei care doresc să îşi înfiinţeze o firmă fac doar un drum la bancă pentru depunerea capitalului social şi unu la Registrul Comerţului, nefiind obligaţi să rezerve numele firmei sau să facă la notar declaraţii de specimen de semnătură. Începând de ieri durata de înfiinţare va fi redusă la maximum trei zile, anunţa în urmă cu câteva zile fostul premier Emil Boc.
De fapt, avocaţii, consultanţii care se ocupă de înfiinţarea de firme, dar şi antreprenorii puşi direct în faţa faptului susţin că doar obţinerea aprobărilor şi a actelor durează cel puţin o săptămână, la care se vor adăuga cele trei zile de care spunea Emil Boc pentru eliberarea certificatului firmei.
Într-adevăr, în vederea scurtării perioadei de înfiinţare a unei societăţi de la 10 zile la 3 zile, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului va introduce un nou sistem informatic in