Era scăderii preţurilor la alimente a ajuns la sfârşit având în vedere că populaţia lumii se va majora cu două miliarde de persoane, la nouă miliarde de persoane în următorii 40 de ani, potrivit dealerului american de materii prime agricole Cargill, scrie Bloom-berg.
Producţia globală de alimente ar trebui majorată cu 70% până în 2050 pentru a putea fi hrănită o populaţie în creştere de la şapte miliarde de persoane în prezent la nouă miliarde de persoane, estimează Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU. Presiunile alimentare sunt înteţite şi de tendinţa populaţiei din economiile în curs de dezvoltare de a consuma mai multă carne.
Preţurile alimentelor monitorizate de organizaţie au atins anul trecut la maxime istorice pe fondul majorării preţurilor cerealelor. Preţul grâului s-a dublat de la finele anului 2005, cel al zahărului brut este de două ori mai mare decât era în decembrie 2008, iar preţul sucului de portocale a urcat la un nivel record luna trecută.
Circa 925 de milioane de persoane se confruntau cu foametea în 2010, potrivit datelor ONU. Ca răspuns la criza preţurilor alimentelor din 2008, state precum India, Egipt, Vietnam şi Indonezia au interzis exporturile de orez, aliment de bază pentru jumătate din populaţia lumii.
În 2010, Rusia a blocat livrările de ce-reale în condiţiile în care ţara se confrunta cu cea mai severă secetă din ultima jumătate de secol. Ucraina a restricţionat, de asemenea, exporturile.
Dorinţa de a produce local toate alimentele de care e nevoie este "un nonsens total", apreciază Paul Conway, vicepreşedintele Cargill, care a explicat că limitările exporturilor din 2008 au fost consecinţa dorinţei statelor de a fi autosuficiente. "Aceasta a perturbat comerţul internaţional şi a exacerbat creşterea preţurilor din acel an", a menţionat Conway.
Banca Mondială se aşteaptă la scăde