Bursa de la Bucureşti a scăzut luni cu 1,15% după ce vineri a atins cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni, într-o piaţă în care corecţia a fost determinată în principal de evoluţia burselor vest-europene şi mai puţin de demisia premierului Emil Boc.
"Demisia este o chestiune care ţine de democraţie. Cine se îngrijorează din pricina demisiilor este naiv. Eu nu văd instituţii ori personalităţi de pe scena politică internaţională înspăimântaţi la aflarea acestei veşti. Bineînţeles că se poate şi mai rău, dar trebuie să rămânem optimişti că România poate găsi înlocuitori de calibru atât pentru poziţia de prim-ministru, cât şi pentru cele de miniştri", a declarat directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities Laurenţiu Floroiu.
Pe de altă parte, Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital, spune că efectele demisiei premierului au fost atenuate de investitorii care au început să cumpere, încercând să profite de scăderea pieţei.
"Ştirile sunt întotdeauna asimilate de piaţă în funcţie de sentimentul din acel moment. Când ne aflăm într-o perioadă de creşteri prelungite, în care cumpărătorii sunt mai agresivi, iar speculatorii sunt tentaţi să reintre în piaţă foarte rapid, bursa nu reacţionează negativ. În ultima perioadă am putut observa situaţii similare şi pe pieţele internaţionale, când anunţarea unor date macroeconomice sub aşteptări s-au dovedit a fi momente bune pentru a cumpăra acţiuni. Aceste situaţii se întâlnesc când avem de-a face cu un trend ascendent, iar pe termen scurt aceasta pare să fie direcţia", a explicat traderul.
La finalul şedinţei, indicele BET al celor mai lichide zece acţiuni era în scădere cu 1,24%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,97% sub închiderea de vineri. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al ti