Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, a declarat, marţi seară, la lansarea albumului "Istorii şi imagini din Bucureştiul evreiesc", că această carte este o dovadă a contribuţiei pe care evreii au avut-o la dezvoltarea oraşului Bucureşti şi la evoluţia culturală a Capitalei.
Albumul "Istorii şi imagini din Bucureştiul evreiesc" propune o redescoperire a unei zone urbane care şi-a pierdut în mare parte amintirile din cauza emigrărilor şi a demolărilor comuniste. Structura cărţii oferă o perspectivă mai largă decât simpla trecere în revistă, combinând informaţia istorică cu imaginea ei literară şi pozele contemporane cu cele de epocă.
"E genul de carte care te captivează", a spus Mark Gitenstein. El a adăugat că a fost impresionat de modul în care se leagă, în acest album, prezenţa fizică a evreilor din Bucureşti de arhitectura Capitalei.
Ambasadorul a mărturisit că, din acest album, a aflat că fostul sediu al ambasadei SUA, de pe strada Batiştei, a fost proiectat de un arhitect evreu. "Pentru mine ca american român şi evreu a fost dureros când am aflat şi am citit ce s-a întâmplat în România în perioada Holocaustului, ce s-a întâmplat cu evreii de aici, dar cu atât mai impresionant este când văd ce contribuţie şi-au adus evreii din România la dezvoltarea culturală a oraşului. Şi din acest motiv pot să vă garantez că această lucrare va fi mereu pe măsuţa mea de cafea, la îndemână, şi sper că va fi pe măsuţa de cafea a tuturor celor interesaţi să citească ceva despre istoria evreilor din România", a mai spus Mark Gitenstein. El a precizat că bunicii săi paterni provin din Botoşani, loc pe care l-a şi vizitat în luna aprilie a anului trecut.
La evenimentul de lansare a albumului "Istorii şi imagini din Bucureştiul evreiesc" au mai fost prezenţi ambasadorul Israelului la Bucureşti, Dan Ben Eliezer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor