Creşterea tarifelor la încălzire a adus scumpirile din 2011, iar în 2012 pericolul inflaţionist vine din majorările la gaze şi curent electric, avertizează guvernatorul BNR.
Anul trecut, aproape toate componentele indicelui preţurilor de consum au tras în jos inflaţia, dar în trimestrul al patrulea au început să se manifeste presiuni prin majorarea tarifelor la energia termică. În 2012, presiunile inflaţioniste vor veni tot din zona preţurilor reglementate, în special ale gazelor şi curentului electric, pe fondul discuţiilor privind liberalizarea acestor pieţe din domeniul energiei. Aceasta ar fi principala concluzie desprinsă din ultimul Raport asupra inflaţiei, prezentat ieri de conducerea Băncii Naţionale a României.
„Anul trecut, inflaţia a evoluat favorabil, coborând până în proximitatea punctului central al ţintei de 3% stabilite pentru 2011, dar (...) în trimestrul al patrulea au existat şi factori de creştere, şi aş aminti aici preţurile administrate, în special liberalizarea pieţei de energie termică. Şi în 2012, rolul cel mai important va fi jucat de energia termică şi de liberalizarea pieţei de electricitate şi a celei de gaze", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei pe trimestrul al patrulea.
Aprilie, moment de cotitură
„Am văzut că s-a amânat puţin liberalizarea pieţelor de energie din România, dar ştim cu toţii că în luna aprilie Guvernul va relua negocierile cu instituţiile internaţionale şi atunci s-ar putea să apară alte modificări. Preţurile administrate sunt legate de această liberalizare", a precizat Isărescu. Ulterior, el a arătat că principala cauză internă care ar provoca abateri în sus de la traiectoria prognozată pentru 2012 a inflaţiei este dată de preţurile administrate, iar cauzele externe ar consta în „potenţiale ieşiri de capital şi o presiune pe