Demisia Guvernului Boc regizată de preşedintele Traian Băsescu nu are nicio relevanţă economică atât timp cât mediul politic rămâne acelaşi. În continuare România are peste 700.000 de şomeri, un buget vechi de o lună care este deja depăşit moral şi aritmetic, o datorie publică de circa 40% din PIB şi aceeaşi administraţie, Justiţie, Sănătate şi Educaţie.
Problema este că, se pare, situaţia va rămâne la fel şi în continuare. Noul premier va prelua programul de guvernare al PDL, după ce actualizează cifrele şi va promova schimbarea alături de "lupii tineri", crescuţi însă în sânul "haitei" care este condusă de miniştrii pe care acum îi înlocuiesc.
Este o predare de ştafetă în interiorul aceleiaşi echipe.
Desigur, preşedintele Băsescu i-a trasat deja premierului desemnat cele două mari priorităţi, adică cea "zero" - crearea de locuri de muncă şi "prioritatea unu" - restabilirea "treptată a nivelului de trai al românilor".
Când birocraţia este aceeaşi, dacă nu şi mai mare din cauza sindromului "mi-aţi tăiat 25% din salariu, muncesc cu 25% mai puţin" şi când, în continuare, reprezentanţii statului întind mâna pentru a acorda avize sau pentru a nu acorda amenzi, mediul privat, per ansamblu, nu are cum să o ducă mai bine.
Atât timp cât sunt în vigoare aceleaşi contracte păguboase semnate de companiile de stat, contracte plătite cu bani publici, care în loc să se transforme în investiţii, deci în cerere către mediul privat, se scurg în conturi bancare, mediul privat nu are cum să-şi revină şi să creeze noi locuri de muncă.
În ceea ce priveşte creşterea nivelului de trai, dacă preşedintele României consideră că o viaţă mai bună înseamnă că nu se măresc taxele sau, de ce nu, că se dau câţiva lei în plus, şi ăia tot pe datorie, la salarii şi pensii, atunci preşedintele României greşeşte şi îi desconsideră pe români.
Românii sunt cu adevăr