Experţii Comisiei Europene constată că sancţiunile împotriva corupţiei la nivel înalt din Bulgaria, a crimei organizate şi a fraudării fondurilor europene sunt insuficiente. Din raportul pe justiţie ce priveşte ţara de la sudul României lipseşte fraza devenită tradiţională în ultimii doi ani despre existenţa unei voinţe politice de combatere a corupţiei şi crimei organizate.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:
În schimb, pot fi citite constatări negative despre reforma în justiţie, numirile de magistraţi, controlul asupra proprietăţilor şi veniturilor acestora. Comisia Europeană cere proceduri mai transparente şi schimbarea modului de constituire a Consiliului Suprem de Justiţie, criticat pentru deciziile sale. Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:
Cele câteva sentinţe modeste pronunţate în cadrul dosarelor de corupţie, fraudare şi crimă organizată nu au avut efectul scontat. Sunt necesare eforturi mult mai mari, se arată în raport. Este criticată noua lege a confiscării proprietăţilor ilicite, întrucât la elaborarea sa nu au fost luate în seamă recomandările Bruxelles-ului privind verificarea şi a proprietăţilor politicienilor, magistraţilor şi funcţionarilor de stat. În raportul intermediar pot fi citite – pentru a treia oară după 2007 – recomandări cu privire la combaterea comerţului cu voturi şi finanţarea transparentă a partidelor.
Primul ministru Borisov enumeră, printre motivele care au stat la baza constatărilor negative, atacurile viceprim-ministrului şi ministru de interne Țvetan Țvetanov la adresa judecătorilor. De vină sunt şi judecătorii care nu pronunţă sentinţe grele în procesele împotriva capilor lumii interlope, opoziţia şi ONG-urile care aleargă zilnic la Bruxelles ca să denunţe instituţiile statului, crede Borisov.
„Nu ne putem aştepta la aprecieri pozitive când ministrul de Interne vorbeşte des