Programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu nu aduce nimic nou. Este o continuare a vechiului program Boc şi a angajamentelor asumate de coaliţia aflată la putere în faţa FMI, împănat, pe ici pe colo, cu unele dorinţe mai vechi ale tuturor cabinetelor: reducerea numărului de taxe şi impozite, reducerea evaziunii fiscale, construirea a X Km de autostăzi, micşorarea CAS, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, mărirea natalităţii etc. etc. De altfel, preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat că în programul de guvernare al noului Cabinet se regăsesc elementele de continuitate din vechiul program de guvernare, cu obiectul de a consolida stabilitatea economică.
„În programul de guvernare se regăsesc elementele de continuitate din vechiul program de guvernare cu obiectivul de a stabiliza stabilitatea economică şi de a începe să le dăm românilor nivelul de trai pe care îl aşteaptă”, a spus Emil Boc.
Una dintre cele mai ambiţioase prevederi lăsate moştenire este mărirea gradului de absorbţie a fondurilor europene (de la 5,55% la finalul anului 2011 până la 20% la finele lui 2012) prin atragerea a 6 miliarde de euro. Este şi una dintre cerinţele exprese ale FMI care consideră că atragerea de fonduri europene este singura soluţie pentru a împiedica scăderea economiei, în condiţiile căderii exporturilor ca urmare a recesiunii din zona euro. Cum va atinge noul guvern această prformanţă? „Cele 6 miliarde euro din fonduri europene vor fi atrase astfel: 2,5 mld. euro în agricultură, din care 1,2 mld. euro plăţi directe şi 1,3 mld. euro pentru dezvoltare rurală şi 3,5 mld. euro din fonduri de coeziune.”
Salariile şi pensiile? Cum am stabilit
Premierul desemnat şi liderii coaliţiei au convenit ca în programul de guvernare al noului Cabinet să fie prevăzută creşterea veniturilor populaţiei, în funcţie de resursele economiei, surse