Obligațiunile poloneze le-au depășit pe cele germane sau americane în ceea ce privește câștigurile ajustate la risc de la începutul crizei datoriilor suverane, indicând faptul că țara care acum două decenii era nevoită să-și restructureze o datorie de 35 de miliarde de dolari este pe punctul de a deveni un refugiu financiar regional.
Topul câștigurilor ajustate la risc al agenției de știri Bloomberg arată că indicele guvernamental polonez Bloomberg/EFFAS care urmărește câștigurile în moneda locală a crescut cel mai mult dintre 25 de țări în ultimii trei ani. Indicele polonez a avansat cu 8,3%, ținând cont și de modificările de prețuri, comparat cu 4% pentru obligațiunile germane și 3% pentru bonurile trezoreriei americane. Obligațiunile poloneze, aflate pe locul 9 din punct de vedere al câștigurilor totale, prezintă cel mai scăzut nivel de volatilitate după cele japoneze, anunță agenția de știri.
Investitorii străini și-au mărit deținerile de obligațiuni poloneze la un nivel record, anul trecut, atrași fiind de dobânzile de 5,3%, mai mult de dublul dobânzilor obligațiunilor germane și americane. Polonia, singura țară membră a Uniunii Europene care a evitat recesiunea în 2009, este mult mai puțin vulnerabilă la fluctuațiile piețelor de obligațiuni deoarece fondurile de pensii sunt obligate să investească 95% din activele deținute pe piața locală. UniCredit SpA și KBC Asset Management consideră că întremarea va continua pe măsură ce Donald Tusk, primul ministru polonez, va reuşi în planul de a reduce deficitul bugetar cu aproape jumătate.
„Investitorii renunță la bonurile de trezorerie americane și investesc în obligațiuni poloneze”, a declarat Gyula Toth, strateg pe piețele emergente la UniCredit, cea mai mare bancă italiană. „Acestea reprezintă un fel de refugiu est-european”, a adăugat acesta.
Află mai multe despre atitudinea guvernu