Împins de curiozitatea de a înţelege un mecanism vechi de sute de ani, Leo Ionescu, restaurator la Muzeul Olteniei din Craiova, a lucrat luni întregi la îmbrăcămintea din sârmă, model din secolele XI – XIII.
Se declară fascinat de priceperea vechilor meşteşugari, din mâinile cărora au ieşit lucruri pe care foarte puţini se încumetă să le înţeleagă, dar şi mai puţini să le reconstruiască. Leo Ionescu şi-a luat inima în dinţi şi înarmat cu răbdare, a început să facă cercetări privind tehnologia care a stat la baza realizării armurilor de zale, folosită întâi de romani şi reluată după o mie de ani.
„E o idee de mai mult timp, de 20 de ani mă roade, însă acum i-a venit vremea“, povesteşte restauratorul Muzeului Olteniei. Startul n-a fost deloc uşor. I-a luat ceva timp să înţeleagă mecanismele de îmbinare, de coasere, de împletire, iar exerciţiul l-a făcut ca orice gospodină pasionată de croşetat, cocoţat în mijlocul patului acasă, după orele de program de la muzeu.
A citit lucrări despre croşetat ca să înţeleagă „scăzămintele la haine“. A studiat mai multe tipuri de armuri de zale, iar cel creat de el este inspirat ca formă şi dimensiune de un model ce există la Muzeul Militar, şi care este unul general.
„Înţelegi numai lucrând. Sunt tehnici care s-au pierdut, tehnologii dispărute. M-au cucerit meşteşugul, ingeniozitatea şi talentul meşteşugarilor romani şi medievali. Erau geniali. Aveau timp şi răbdare“, mai spune Leo Ionescu. Practic, din luna octombrie a anului trecut şi până la jumătatea lui ianuarie se poate lăuda că a avut două slujbe cea de la muzeu şi cealaltă, pe cont propriu, amândouă onorate cu foarte multă plăcere de pasionatul restaurator.
Click pe poze pentru galerie foto
Model „4 în 1“
Armura, care cântăreşte peste 15 kilograme, este model „4 în 1“. De f