Naţiunea noastră s-a schimbat şi Guvernul ar trebui să se schimbe odată cu ea. Trebuie să mărim transparenţa şi să acordăm drept de codecizie tuturor grupurilor sociale, scrie Vladimir Putin într-un editorial preluat de ziarul britanic The Guardian din Kommersant.
O democraţie adevărată nu se face peste noapte. Societatea trebuie să fie pregătită pentru mecanisme democratice de funcţionare. Majoritatea populaţiei trebuie să simtă acel sentiment de cetăţean şi să fie pregătită să dedice timp şi efort construirii unui proces transparent de guvernare.
Putin observă şi că societatea civilă a devenit tot mai activă în Rusia şi că ei trebuie să i se acorde un context prielnic de exprimare şi de participare la modelarea actului guvernamental. Ceea ce ruşii consideră, în opinia premierului, drepturi fundamentale sunt dreptul la muncă, la asistenţă medicală şi educaţie gratuită.
DAR, scrie Putin, Rusia nu are nevoie de un circ electoral în care o multitudine de candidaţi se întrece în promisiuni. Mai degrabă trebuie creat un sistem politic ce să aibă onestitatea drept principiu de funcţionare. Aşa că Putin propune ca Parlamentul să dezbată în mod obligatoriu orice măsură cu caracter legislativ care întruneşte cel puţin 100.000 de semnături pe Internet.
NOTA AUTORULUI: Premierul Rusiei mai scrie bineînţeles şi despre descentralizare şi anticorupţie şi alte clişee. Citind articolul îmi răsună în cap o singură remarcă: „Mai dă-le, Nicule, 100 de lei”...
Viktor Orban, pe un drum periculos (Die Welt)
Ungaria face paşi repezi către o autocraţie. Problema e că în contextul turbulenţelor provocate de criza economică, Europa pierde acest aspect din vedere.
Politica europeană e dominată de încercările de a ţine Grecia în zona euro. Între timp însă, o treime din persoanele cu drept de vot din Ungaria i-au facilitat premierului Vi