Profesorul bârlădean a pregătit de-a lungul anilor sute de elevi care s-au remarcat la olimpiadele judeţene sau naţionale.
Marcel Rotaru este unul dintre cei mai respectaţi profesori de matematică din judeţ şi, în cei 40 de ani petrecuţi la catedră, a învăţat sute de elevi tainele cifrelor.
O mare parte dintre ei s-au remarcat la competiţiile de prestigiu. Prima olimpiadă de matematică din ţara noastră a coincis cu anul în care s-a născut dascălul bârlădean. „Pregătirea unui elev pentru olimpiadă nu se poate face doar la clasă, e nevoie de multă muncă suplimentară", spune profesorul.
Elevii de la ţară rezolvau probleme de olimpiadă
În toţi cei 40 de ani de profesorat a făcut pregătire cu elevii săi, benevol, pentru a-i face performanţi. „Am făcut asta pentru că aşa au făcut şi profesorii mei cu mine", explică Rotaru.
Încă din primii ani de activitate, dascălul bârlădean a colaborat cu prestigioasa revistă „Gazeta matematică". „Printre primii elevi pe care i-am remarcat au fost cei pe care i-am avut în localitatea în care am predat prima dată, Brădeşti. Am avut elevi acolo care, deşi erau de la sat, apăreau în această revistă cu rezolvările unor probleme de matematică", povesteşte dascălul. De-a lungul carierei şi-a lăsat semnătura pe cinci culegeri de matematică destinate pregătirii pentru examenele naţionale şi olimpiade.
Scriitor la „Gazeta Matematică"
Una din cele mai importante reuşite în matematică ale dascălului este obţinerea distincţiei de „profesor evidenţiat", acordată de ministerul de resort în 1987, care s-a dat la doar trei cadre didactice din judeţ.
Opt ani mai târziu, cu ocazia centenarului revistei „Gazeta Matematică", a fost medaliat pentru performanţele obţinute la această materie.
Chiar şi aşa, Marcel Rotaru spune că niciodată nu poţi spune că ai învăţat tot ce se poate în matematică