In primele noua luni ale anului trecut, piata asigurarilor de locuinte a ajuns la 256 de milioane de euro, in crestere cu 40% (74 de milioane de euro) comparativ cu aceeasi perioada din 2010, stabilind un record absolut, in conditiile in care din 1996 si pana in 2011, evolutia asigurarilor facultative de locuinte nu a avut un trend spectaculos.
Ani de zile asigurarile facultative de locuinta s-au mentinut la o medie de 9% din total spatii locative. Dar, sub amenintarea inundatiilor si alunecarilor de teren, incepand cu anul 2000 a fost vehiculata ideea crearii unui sistem obligatoriu de asigurare a locuintei pentru populatie, prin translatarea de pe umerii statului catre mediul privat a unei responsabilitati pe care nu poate sa o acopere, stiind ca in urma inundatiilor din ultimii ani in afara de conserve si apa minerala nu prea s-a oferit nimic pagubitilor.
Prin urmare, ideea unui sistem obligatoriu a luat forma printr-o lege, nr. 260/2008, care, de atunci si pana in prezent, a reusit sa creeze insa mai mult confuzie si probleme decat coerenta. Printre cei mai aprigi sustinatori ai acestui sistem national au fost si majoritatea asiguratorilor. Ulterior adoptarii legii s-a constituit si Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) prin participarea mai multor asiguratori la capitalizare (ABC, Astra, Ardaf, Carpatica, Certasig, City Insurance, Credit Europe, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Platinum si Uniqa). Alte nume mari din piata, precum Allianz-Tiriac Asigurari si asiguratorii VIG (BCR, Omniasig, Asirom) nu au dorit sa participe la crearea acestui pool.
Strategie de afaceri sau ajutor nesperat de la Stat?
Initial, toti proprietarii aveau obligatia, conform legii 260/2008, de a-si asigura locuintele pentru cele trei riscuri de baza - inundatii, alunecari de teren si cutremur - printr-o polita PAD emisa de PAID, care si-a pornit act