Anul a inceput prost pentru fostul premier Emil Boc, dupa o disputa politica intre presedintele Traian Basescu si Raed Arafat, oficial iubit de oameni din domeniul sanatatii.
Au urmat proteste violente in strada si totul a culminat cu demisia Guvernului, comenteaza The Eeconomist, intr-un articol cu titlul "Cadere libera".
Demisia Guvernului a fost precedata de pierderea de catre partidul de la guvernare a majoritatii din Senat, saptamana trecuta, cand doi parlamentari ai Puterii au trecut la Opozitie. Emil Boc a demisionat, impreuna cu intregul sau cabinet, intr-o incercare de a "elimina tensiunile sociale" si de a "mentine stabilitatea economica".
PDL, condus de Boc, a scazut la mai putin de 15 la suta in sondajele de opinie, in timp ce Opozitia a inregistrat o crestere importanta, mai scriu jurnalistii britanici.
UDMR il sustine pe Ungureanu, dar pune conditii
Acest lucru se inregistreaza din cauza masurilor de austeritate adoptate de Guvern, in cadrul unui acord de imprumut in valoare de 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala. Fostul premmier a recunoscut ca masurile sunt "dureroase" pentru romani, dar a insistat asupra faptului ca acestea "au functionat, tara reluandu-si cresterea economica".
Saptamanalul britanic mai scrie ca Emil Boc "si-a pregatit cu grija demisia", asteptand pana cand a plecat misiunea FMI de la Bucuresti, care s-a incheiat duminica. Oficialii Fondului au laudat actiunile Guvernului si au revizuit foarte putin previziunile de crestere economica, punand aceasta modificare pe seama dificultatilor din zona euro.
Dupa demisie, Emil Boc spera sa recladeasca increderea romanilor in partidul sau, in vederea alegerilor generale programate pentru noiembrie. Scrutinul ar putea fi programat mai devreme decat planificat, avand in vedere vocil