Investitorii cred că tranzacţiile rezidenţiale vor rămâne îngheţate şi în 2012.
Instabilitatea economică din zona euro îi determină pe investitori să fie prudenţi în privinţa dezvoltărilor sau achiziţiilor de proiecte imobiliare, arată cel mai recent studiu realizat de Ernst&Young.
În opinia a 72% din investitorii chestionaţi, continuarea crizei datoriilor în zona euro va avea un impact negativ asupra investiţiilor în active imobiliare, potrivit datelor Ernst&Young. Cu toate acestea, unele ţări anunţă semnale pozitive pentru anul 2012, dar nu este şi cazul României. Piaţa imobiliară autohtonă va rămâne blocată, deoarece investitorii nu mai realizează achiziţii şi finanţarea încă creează probleme, sunt de părere analiştii.
„Mulţi s-au fript cu ciorbă, acum suflă şi-n iaurt. Instabilitatea economică îi determintă pe investitori să fie încă prudenţi. Interes există, dar asta nu înseamnă că şi cumpără. Este o piaţă blocată", a declarat pentru „Adevărul" Eduard Uzunov, preşedintele companiei imobiliare Regatta.
Prea puţine surse de finanţare
România este percepută în continuare precum o ţară riscantă, de aceea este normal ca investitorii să nu fie prea entuziaşti să finanţeze proiecte imobiliare autohtone, este de părere analistul imobiliar Radu Zilişteanu. Dificultăţile de pe pieţele bancare au avut drept consecinţă renunţarea la acordarea de împrumuturi pentru anumite categorii de active, printre care şi cele imobiliare. Aproximativ 50% din cei 534 de investitori intervievaţi de Ernst&Young consideră că această tendinţă va continua şi în 2012, iar băncile vor continua să reducă împrumuturile ipotecare.
În ceea ce priveşte finanţarea în România, aceasta se obţine în primul rând de la bănci, iar cum normele de creditare sunt din ce în ce mai restrictive este normal ca investitorii să nu intre pe piaţa imobiliară locală, a afirmat R