Hagi, Gică Popescu, Dan Petrescu, Prunea, Balint sau Dorinel Munteanu au renunţat de mult echipamentul oficial de joc, dar ţin încă în viaţă fotbalul românesc în clasamentele internaţionale.
Tricolorii se află pe un modest loc 55 în clasamentul FIFA la zi, dar dacă s-ar lua în calcul media poziţiilor ocupate de tricolori începând cu 1993, de când s-a înfiinţat "rankingul" forului mondial, atunci situaţia nu ar mai fi atât de cenuşie. Conform unei statistici prezentate de site-ul specializat "besteleven", România se află pe locul 12 între ţările europene şi pe undeva pe poziţia 20-21 în lume. Calculul este simplu: s-au luat în calcul locurile ocupate în toţi cei 19 ani de până acum (exceptând 2012) şi s-a făcut o medie aritmetică. Cea mai bună clasare la final de an a fost cea din 1997 - locul 7, an în care am atins şi vârful istoric: poziţia a treia (luna septembrie). Cea mai slabă: locul 56 în 2010 şi 2011.
Hagi: "Să ajungem pe locul 12 în lume"
"Media este bună. Locul 12 în Europa poate fi considerat onorant şi este al fotbalului românesc, nu doar al nostru, cei din generaţia mea. Se putea şi mai bine, dar măcar să avem ca obiectiv această poziţie pentru clasamentul mondial actual. Jucătorii de acum să ajungă pe 12 în lume şi să ne ducă şi pe noi la mondiale, aşa cum i-am dus şi noi pe alţii", a punctat Gică Hagi.
Florin Prunea, un alt component al Generaţiei de Aur, a fost mai critic: "Se putea şi mai rău dacă nu erau rezultatele noastre, cei care am crescut pe vremea lui Ceauşescu. La vremea respectivă am tot tras semnale de alarmă, dar nu au fost băgate în seamă. Am anunţat că se va ajunge jos. Cauzele sunt multiple, dar mi se pare inadmisibil că mulţi jucători din generaţia mea sunt ignoraţi".
Deschiderea de după '89 ne-a adus beneficii, dar a fost un dezastru pentru fotbal. Au dispărut seriozitatea şi oamenii pricepuţi, sistemul