Dorel Codoban, cel mai important făurar de viori cu goarnă din judeţul Bihor, un solist instrumentist cu un repertoriu autentic, specific zonei, a murit marţi, la vârsta de 67 de ani, în urma unor probleme cu inima. Din anul 1975, când a văzut pentru prima dată o vioară cu goarnă, meşteşugarul din Lazuri de Roșia a dus faima Bihorului în ţară şi în lume, cu talentul său de meşter, dar şi cu muzica sa.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Bihor a transmis un comunicat, în memoria lui Dorel Codoban, plecat dintre noi marţi. „A plecat, pe drumul fără întoarcere, încă un slujitor al culturii tradiționale românești din Bihor, Dorel Codoban, cel mai important făurar de viori cu goarnă bihorean, un solist instrumentist cu un repertoriu specific zonei, autentic și vechi, un povestitior dialectal cu mult farmec, un om dintre oameni, pentru oameni. L-a lăsat inima, ,,vioara", înghețată poate de gerul de-afară sau de grijiile și truda unei vieți nu ușoare", se arată în comunicat.
„Fac din dragoste viorile..."
Dorel Codoban s-a născut la Lazuri de Roșia, în urmă cu 67 de ani (1945), într-o familie de țărani harnici, obișnuiți a purta atât coarnele plugului, cât și a învârti hora și a-i da expresie, constante pe care le-au transmis și fiului care va rămâne în sat - devenind gospodar de frunte dar și un virtuoz al viorii, căreia a știut să-i dea trup, grai și suflet.
Până la vârsta de 11 ani, Dorel Codoban n-a știut de existența instrumentului muzical, care, mai târziu, i-a marcat întreaga existență. L-a descoperit întâmplător, ascuns într-o cutie neagră a învățătorului din sat. A umblat la ,,Cântarea României", a fost la festivaluri, în Iugoslavia și Ungaria. De la un meșter sârb a copiat schița viorii cu goarnă, și de atunci nu a fost nuntă-n sat de la care să nu lipsească, lipite una-ntr-alta, cetera și trompet