În 2012, statul încearcă să-şi crească veniturile de şase ori mai repede decât economia. Sursa: CAPITAL
Următorul guvern va fi obligat să respecte ţinta incredibil de ambiţioasă asumată de Emil Boc, de-a mări încasările la buget cu aproape 8% în condiţiile unei creşteri economice de numai 1,5%.
Creşterea de venituri este singurul mijloc de atingere a deficitului de 1,9% din PIB, în condiţiile în care cheltuielile vor continua să crească. Continuă, practic, politica ultimilor ani, în care cheltuielile statului au crescut constant, iar factura a fost plătită de sectorul privat. Diferenţa este că pârghia majorării TVA a fost epuizată, singurele instrumente rămase în mâinile guvernului fiind să reducă evaziunea fiscală sau să îi stoarcă şi mai mult pe contribuabilii buni-platnici.
Cel mai mare risc
Însă cel mai periculos efect secundar este situaţia în care creşterea rapidă a încasărilor la buget ar pune frână economiei private, compromiţând astfel chiar şi modesta ţintă de creştere economică. Aceasta a fost deja redusă la 1,5%, în urma discuţiilor cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.
Printre motive se află riscul recesiunii din zona euro, consecinţele negative ale politicii fiscale, dar şi "efectul de bază", adică avansul peste aşteptări de anul trecut, care s-ar fi cifrat la 2,5% şi care face ca orice evoluţie ulterioară să pară mai modestă.
Cum arată bugetul
Produsul Intern Brut al României va ajunge anul acesta la 580 de miliarde de lei, după 545 miliarde de lei anul trecut, evoluţie care include efectele inflaţiei. Încasările bu getare ar urma să crească de la 182 la 195 de miliarde de lei, adică la recordul istoric de 33,7% din PIB. La rândul lor, cheltuielile vor creşte de la 205 la 207 de miliarde de lei, însăponderea lorînPIBva scădea la 35,7%. Suma ar pu