Comisia Europeana a notat, in raportul privind MCV, progrese in implementarea Codului civil, in judecarea cazurilor de coruptie la nivel inalt si a laudat, din nou, activitatea DNA si ANI. Hotararile in cazuri de coruptie trebuie sa fie insa de natura sa descurajeze coruptia la nivel inalt si e nevoie de rezultate in confiscarea averilor obtinute ilegal. Comisia a subliniat ca nu trebuie facuta o legatura intre MCV si aderarea la Schengen.
HotNews.ro a prezentat live declaratiile reprezentantilor Comisiei.UPDATE 11.39: Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei, face remarce generale privind raportul. Michele Cercone va face declaratii privind aderarea la Schengen.
Comisia a doptat cele doua rapoarte despre dezvoltarile din Bulgaria si Romania referitor la MCV.Este o fotografie a ceea ce s-a intamplat in ultimele sase luni. Rapoartele arata in mod factual progrese si fac parte din calendarul anual obisnuit.Rapoartele nu includ o evaluare politica a evenimentelor din cele doua tari. Evaluarea politica va fi parte a raportului din vara.
Pentru Romania, remarcam progrese:
Notam accelerarea de catre ICCJ in condamnarea cazurilor de coruptie la nivel inalt
Intrarea in vigoare a Codului civil si intrarea in vigoare, in iunie 2012, a Condului de procedura civilaS-au intregisatrat progrese de lupta anticoruptieDNA si ANI au facut progerese in combaterea acestor cazuri grave de coruptieCa si in cazul Bulgariei, am identificat domenii in care e nevoie de masuri suplimentare:
Trebuie sa se concentreze mai bine pe echilibrarea resurselor intre instante pentru a se asigura aplicarea corecta a Codului penal si a celui de procedura penalaNoi reguli privind numirea judecatorilor si transparenta trebuie sa fie principala calitate
E nevoie de implementarea strategiei nationale anticoruptie si sa fie rezultate concerete in confiscarea bunurilor d