Un reprezentant al Comisarului european pe probleme de energie, Günther Oettinger, a explicat în exclusivitate pentru „Evenimentul zilei” cum funcţionează sistemul de protecţie al UE în cazul tăierilor de gaze ruseşti. Sursa: REUTERS
Unul dintre membri staff-ului Comisarului european pe probleme de energie, Günther Oettinger, care a dorit să-şi păstreze anonimantul, a precizat într-un interviu EVZ că, potrivit ultimelor informaţii, „situaţia continuă să se îmbunătăţească” în Europa, după ce mai multe ţări au înregistrat în ultimele zile scăderi al volumului de gaze, în plină iarnă.
„Volumul de gaz din Rusia continuă să crească. Situaţia revine la normal în UE. Comisia continuă să monitorizeze însă îndeaproape ţările membre care sunt în „stare de alertă” (Italia şi Polonia) şi e în permanent contact cu acestea şi toate statele membre prin Grupul de coordonare pentru gaz”, a spus sursa citată.
Luni, 6 februarie, însă, guvernele italian şi polonez au declarat „stare de alertă” în ţările lor, după ce au înregistrat scăderi în distribuţia de gaze care vin din Rusia.
Încă de vineri, de la prânz, de când au început fluctuaţiile volumului de gaze, Comisia Europeană informează ţările membre regulat, prin Grupul de coordonare pentru gaz. „Acesta este platforma prin care se face schimb de informaţii în timp real şi prin care sunt coordonate măsuri luate de statele membre. Astfel, în cazul în care este nevoie, Grupul poate fi convocat şi Comisia Europeană poate sugera măsuri pentru a ajuta un stat membru aflat în dificultate. În Grup sunt reprezentanţi ai ministerelor, ai distribuitorilor de gaze, ai companiilor de gaze. Grupul e un element dintr-un sistem pus la punct după crizele din 2006 şi 2009, care ne face mai bine pregătiţi în caz de întreruperi”, a precizat reprezentantul UE.
Cum se ajunge la „stare de alertă”
Acesta a explicat în termeni ge