Cercetătorii au descoperit că expunerea zilnică la substanţele chimice omniprezente în jurul nostru pot reduce efectele benefice pe care vaccinurile ar trebui să le aibă asupra copiilor. Sursa: SHUTTERSTOCK
Studiul, publicat în revista Journal of American Medical Association, relevă faptul că anumiţi compuşi ai straturilor de teflon de pe cratiţe şi oale, prezenţi şi în componenţa mobilierului sau a substanţelor de curăţat covoarele slăbesc efectele pe care vaccinurile făcute de copii ar trebui să le aibă.
Specialiştii susţin că apariţia unei multitudini de substanţe chimice în componenţa lucrurilor pe care le avea zi de zi în jurul nostru a dus la scăderea efectelor pe care vaccinurile şi medicamentele le au asupra noastră, comparativ cu efectele pe care acestea le aveau asupra generaţiilor trecute.
Vaccinurile contra difteriei şi tetanosului îşi pierd din efect
În cadrul cercetării, dr. Philippe Grandjean de la Universitea Southern Danmark, împreună cu colegii săi au analizat informaţiile provenite de la un grup de 587 de copii născuţi între anii 1999 şi 2001, în Insulele Feroe. Au ales această din Atlangicul de Nord deoarece studiile recente au arătat că există cantităţi tot mai mari de compuşi perfluoruraţi, vinovaţi de slăbirea efectelor vaccinurilor, în apa de băut şi în peştele pe care îl consumă locuitorii de acolo.
Toţi copiii au fost vaccinaţi împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive la vârsta de 3 luni. Oamenii de ştiinţă au testat anticorpii copiilor înainte de a le administra dozele vaccinului pentru vârsta de 5 ani şi înainte de doza care se administrează la 7 ani.
Rezultatele au arătat că aceast compus slăbeşte sistemul imunitar şi efectele pe care vaccinurile ar trebui să le aibă.