Mali e outsider astăzi în faţa Coastei de Fildeş, în a doua semifinală a Cupei Africii, dar "vulturii" au o motivaţie puternică. Vor să dedice un posibil succes întregii naţii, una afectată recent de un conflict separatist. Starul Seydou Keita a făcut apel la unitate şi le-a cerut tuaregilor care luptă în nordul ţării, pentru o enclavă independentă, să depună armele.
Marcat de emoţii, Keita a executat duminica trecută penalty-ul decisiv, cel care a trimis-o pe Mali în semifinalele Cupei Africii, după sfertul cu Gabon (1-1, 1-1, 5-4, după pen.). A izbucnit imediat în lacrimi. Apoi, la conferinţa de presă şi-a explicat gestul. Nu plângea de bucurie. Mijlocaşul Barcelonei (32 de ani) era cu gândul la conflictul din ţara natală, unde după o perioadă de relativă acalmie a reizbucnit războiul. "Fac apel la ei să se oprească. Vrem pace, pentru toţi malianii. Ne bucurăm pentru victorie, dar în suflet suntem foarte trişti. E o tristeşte imensă printre noi", a dezvăluit Keita.
Mercenarii lui Gadaffi
În ianuarie, lupte puternice au izbucnit în nordul ţării între armata din Mali şi un trib de tuaregi (foto mic) care aparţin de Mişcarea Naţională pentru Eliberarea Azawad (MNLA), o mişcare separatistă care militează pentru creearea unui stat independent în regiune. Popor nomad, tuaregii trăiesc în regiunile deşertice din Algeria, Libia, Mali, Mauritania şi Niger, de multe ori ignorând graniţele tradiţionale ale ţărilor. S-au mai aflat în conflicte armate cu forţele guvernamentale din Mali între 1990-1995 şi 2007-2009. De altfel, ultimele tulburări au fost "sponsorizate" de Colonelul Gadaffi, interesat de destabilizarea regimului din Bamako (capitala Mali). Ulterior, în timpul "Primăverii Arabe", tuaregii au fost mercenarii lui Gadaffi, iar după căderea dictatorului libian au trecut munţii şi frontiera spre nord-estul Mali. Cu bani, arme, şi chef de răzb