Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) susţine că România trebuie să treacă de la "ancora mentală, de credibilitate" a acordului cu FMI, care este unul de tip preventiv în momentul de faţă, la noi ancore din zona europeană.
"În discursul public se atacă zona euro, Uniunea Europeană. Nu aş vrea să cred că România are o asemenea neşansă istorică de a intra într-un club falimentar", a declarat guvernatorul, cu ocazia dezbaterii "România încontro? Evaluări europene şi Implicaţii asupra României", organizată miercuri de banca centrală.
Isărescu a subliniat că ieşirea României pe piaţa americană cu titluri de stat nu a fost o opţiune, ci un "must" (un dat necesar n. r.) Mai mult, guvernatorul a punctat că "şansa României" este atât finanţarea de pe pieţele financiare străine cât şi atragerea fondurilor europene. "Intrarea pe piaţa americană a venit după o pauză de 16 ani şi a presupus o primă de reintrare, o primă de risc. Fondurile europene ne pot ajuta, pot capitaliza sectoare ale economiei României, dar trebuie să le utilizăm cum trebuie, pentru proiecte eficiente. România nu are altă variantă".
La sfârşitul lunii ianuarie, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat prin vânzarea de obligaţiuni de stat, 1,5 miliarde de euro de pe piaţa financiară din SUA, la un randament de 6,875%.
Isărescu: Pieţele "te execută" când îţi ajunge cuţitul la os
Cu toate acestea, guvernatorul a punctat că ieşirile României pe pieţele financiare internaţionale trebuie făcute în baza unei strategii bune şi credibile şi nu abia atunci când "ne ajunge cuţitul la os", pentru că în această poziţie "pieţele te execută".
Mugur Isărescu susţine că intrarea României într-o societate capitalistă presupune şi o doză de responsabilitate în ceea ce priveşte deciziile luate de autorităţi, atât în perioade de bunăstare economică, dar mai ale