Raportul intermediar al Comisiei Europene privind reforma justiţiei în Bulgaria cere Sofiei adoptarea legislaţiei pentru confiscarea bunurilor obţinute ilegal, reformarea mai amplă a sistemului judiciar şi a practicii investigative, sporirea rolului Consiliului Suprem de Justiţie în reformă şi rezultate convingătoare în combaterea corupţiei şi crimei organizate.
În document se mai arată că noua lege privitoare la confiscarea bunurilor obţinute ilegal, în dezbatere în Parlamentul bulgar, trebuie susţinută de instituţii puternice, iar numirile şi promovările din sistemul judiciar trebuie făcute în deplină transparenţă şi obiectivitate. „Niciun progres concret nu s-a înregistrat în ceea ce priveşte sistemul de control asupra declaraţiilor de avere ale înalţilor funcţionari, care vizează detectarea şi urmărirea cazurilor de îmbogăţire inexplicabilă", subliniază raportul CE.
Executivul european mai susţine că este necesară o reformă a procesului de desemnare a membrilor din Consiliul Suprem de Justiţie, pentru a se asigura transparenţa şi integritatea acestui organism. CE le mai cere autorităţilor bulgare să desfăşoare anchete „nonpartizane" cu privire la acuzaţiile de corupţie la nivel înalt şi le recomandă să ia „măsuri suplimentare pentru prevenirea şi combaterea corupţiei, mai ales la frontiere şi în cadrul administraţiei locale".
Premierul Borisov dă vina pe opoziţie
Premierul Boiko Borisov a spus că „predispoziţia tradiţională a bulgarilor de a-şi defăima compatrioţii stă în spatele aprecierilor negative din document". „Lucrurile pe care bulgarii le spun despre ţara lor de la Bruxelles şi Strasbourg au un impact asupra raportului", a subliniat Borisov, citat de agenţia de ştiri BGNES. Întrebat despre menţionarea în raport a acuzaţiilor de fraudă electorală în timpul alegerilor prezidenţiale şi locale din octombrie anul trecut, Borisov a