Bursa de la Bucureşti a stagnat marţi, într-o piaţă în care majoritatea jucătorilor au revenit pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a scăzut de peste două ori şi a fost asigurată în proporţie de 85% de tranzacţiile cu acţiunile SIF-urilor şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).
Piaţa a deschis ziua în imediata apropiere a nivelului de la finalul şedinţei anterioare, când a scăzut cu peste 1%, influenţată în principal de bursele externe. După primele minute ale sesiunii de marţi, principalii indici au început să crească lent, însă volumele de acţiuni tranzacţionate au fost reduse. După ora 14:15 piaţa a trecut pe scădere, însă spre finalul şedinţei a revenit la nivelul de luni.
Brokerii spun că investitorii aşteaptă formarea noului guvern şi deciziile pe care le va anunţa.
"Piaţa nu este influenţată semnificativ de schimbările din cadrul Guvernului, ci mai degrabă va fi de măsura în care acest nou Executiv îşi va asuma angajamentele privind ofertele publice anunţate de companiile de stat pentru acest an. Momentan piaţa aşteaptă o validare în această direcţie şi cel mai probabil, pe termen scurt, va evolua strict corelat cu bursele externe", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.
La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu numai 0,36%.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,34%. Acţiunile FP, SIF Muntenia şi SIF Moldova au fost singurele din acest indice care au înregistrat corecţii uşoare, cuprinse între 0,1% şi 0,69%.
"Este normal să vedem uşoare corecţii în această perioadă atât pe bursa noastră, cât şi pe pieţele internaţionale. O parte din acţiuni erau în zona de supracumpărare, iar o corecţie pur tehnică este bine-venită. Indicele BET-FI a avut o