Durata maxima a procedurilor administrative aferente portarii numerelor de telefon, adica a posibilitatii unui abonat de a-si pastra numarul de telefon atunci cand isi schimba furnizorul de servicii, s-ar putea reduce de la 10 la 3 zile lucratoare, conform unui proiect de decizie supus consultarii publice, miercuri, de catre autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). In 2011, au fost portate 260.256 de numere, in crestere cu 17% fata de anul anterior, conform datelor autoritatii, care nu ofera insa si cifrele legate de operatorii care au castigat cele mai multe numere din retelele concurente.
Conform proiectului de decizie, se reduce semnificativ termenul in care furnizorul donor trebuie sa raspunda unei cereri de portare, de la 4 zile lucratoare la o singura zi. Reducerea acestui termen va permite ca portarea sa fie realizata mai rapid, chiar si in cazurile in care furnizorul donor identifica probleme la completarea cererii si este necesara reintroducerea acesteia.
Dupa validarea cererii de portare, abonatilor care solicita portarea li se va activa numarul de telefon in cel mult o zi lucratoare, asa cum prevad normele europene.
Durata maxima potentiala de intrerupere a serviciului in cursul procesului de portare a fost de asemenea redusa la 4 ore in loc de 5 (in cazul portarii numerelor de telefonie fixa) si la 3 ore in loc de 4 ore (in cazul portarii numerelor de telefonie mobila). In practica, durata intreruperii serviciului este de aproximativ o ora.
Totodata, proiectul ANCOM urmareste sa asigure abonatilor posibilitatea de a refuza asignarea de catre furnizorul acceptor a unui numar de telefon cu caracter provizoriu, spre a fi utilizat pana la momentul realizarii portarii. Mai mult decat atat, in cazul in care abonatii decid sa accepte un numar provizoriu, proiectul ANCOM urmareste protejarea acestora, prin pr