Cum văd economiştii clujeni soluţia noului Executiv de a creştere veniturile populaţiei prin reducerea CAS. Ce alte variante există pentru redresarea economică prin stimularea consumului?
Programul de guvernare al noului Cabinet prevede creşterea veniturilor populaţiei, în funcţie de resursele economiei, surse politice precizând, pentru Mediafax, că măsura va fi luată prin majorare directă sau prin reducerea CAS.
„S-a convenit să fie clar specificat că, în funcţie de resursele economiei, vor fi adoptate în acest an măsuri de creştere a veniturilor populaţiei”, au declarat sursele politice.
Părerile economiştilor clujeni în ceea ce priveşte „inovaţiile” cu care noul executiv vrea să câştige voturile Parlamentului converg, însă măsurile pe care le-ar implementa aflaţi în postura de decizie diferă.
„Reducerea CAS sună bine şi populist”
Niciunul dintre economiştii consultaţi de monitorulcj.roj nu s-a arătat convins de soluţia pe care noul Executiv o are inclusă în program.
„Reducerea CAS cu câteva procente nu rezolvă nimic. În opinia mea alta trebuie să fie aria de intervenţie. În momentul în care firmele sunt apăsate cu tot felul de taxe, e greu ca un patron să crească salariile. Ne îngroapă TVA-ul, impozitul pe profit şi cel pe dividende. Reducerea acestora ar reprezenta o soluţie de reducere a zonei negre din economie, creată şi din cauza faptului că firmele caută tot felul de variante pentru a-şi reduce cheltuielile. Creşterea directă a salariilor bugetarilor este de asemenea o aberaţie, dacă ar fi fost bani nu am fi fost nevoiţi să ne împrumutăm la FMI”, a declarat Mircea Maier, managerul general al companiei de consultanţă în afaceri EvoTrend, pentru monitorulcj.roj.
Opinia este împărtăşită şi de Paul Cocioc, conferenţiar universitar al catedrei de Economie Politică a UBB. „Reducerea CAS s