E-mail-urile schimbate de angajaţii Agenţiei nucleare americane (NRC), după cutremurul şi tsunami-ul din Japonia, arată că aceştia aveau foarte puţine informaţii despre situaţia de la Fukushima, scrie Daily Mail.
Deşi dădeau comunicate prin care linişteau populaţia şi spuneau că în Japonia nu este nicio problemă, angajaţii NRC se temeau de ce e mai rău. Ei spuneau că, dacă situaţia de la Fukushima scăpa de sub control, radiaţiile ar fi putut afecta Alaska, notează sursa.
Într-un e-mail, trimis la câteva ore după cutremurul de 9 grade din 11 martie 2011, unul dintre angajaţi scria: "NU E O SCURGERE (n. r. la Fukushima). S-ar putea transforma în ceva foarte urât, în următoarele zile".
Peste trei zile, un alt oficial le scria colegilor: "E frustrant, avem foarte puţine informaţii".
Centrala de la Fukushima, în flăcări după cutremurul şi tsunami-ul din 11 martie 2011
Washington Post, unde au apărut pentru prima dată e-mail-urile, scrie că NRC s-a oferit să ajute autorităţile nipone, dar angajaţii săi nu reuşeau să desluşească informaţiile legate de dezastrul de la Fukushima.
E-mail-urile mai arată că oficialii NRC se contraziceau când venea vorba despre sfaturile pe care să le ofere Tokyo Electric Power, compania responsabilă de centrala nucleară de la Fukushima.
Fizicianul Richard Garwin a sugerat chiar o explozie controlată, care să spargă structura reactoarelor deteriorate, pentru ca acestea să fie răcite.
"E-mail-urile arată incertitudinea şi confuzia din guvernul SUA şi faptul că nici măcar experţii nucleari nu ştiau ce se întâmplă şi cum să reacţioneze faţă de situaţia din Japonia", a declarat expertul nuclear Edwin Lyman.
Un reactor distrus al centralei nucleare
Daily Mail scrie că Japonia, Franţa şi Germania au cerut acces la informaţiile NRC, însă americanii nu au vrut să le împărtăşea