Pe fond de campanie electorală, oamenii politici scriu şi publică masiv în Franţa. Există această tradiţie în Franţa, unde oamenii politici îşi publică din când în când opiniile, viziunea, analizele sau memoriile. Practic, nu există om politic care să se ia în serios şi care să nu-şi pună semnătura pe o carte.
Matei Vişniec:
În contextul duelului dintre Nicolas Sarkozy şi François Hollande la prezidenţialele din aprilie-mai, sunt aşteptate, bineînţeles, şi cărţile lor. Socialistul François Hollande este deja anunţat pe 23 februarie în librării cu o carte intitulată Changer de destin - Schimbare de destin. Ea apare la Editura Robert Laffont, iar François Hollande a precizat pentru Agenţia France Presse că „Este o carte politică. Eu nu-mi scriu memoriile, las acest domeniu altora. Trebuie să-mi prezint ideile şi proiectul”. În contextul cursei pentru prezidenţiale, bineînţeles... Matei Vişniec, Cronica de carte electorală
Când François Hollande spune că nu-şi scrie „memoriile”, el trrimite o săgeată otrăvită într-o direcţie precisă, întrucât şi Nicolas Sarkozy s-ar părea că îşi pregăteşte o carte în cel mai mare secret. Ori, cartea preşedintelui francez s-ar părea că va fi una de bilanţ, sau oricum destinat să pună în valoare cei cinci ani petrecuţi la Palatul Elysée. Probabil că această carte va ieşi în momentul în care şeful statului îşi va anunţa în mod oficial candidatura la prezidenţialele din această primăvară.
Liderul extremei drepte, Marine Le Pen, de asemenea candidată la prezidenţiale, şi-a publicat de câteva zile o carte intitulată Pour que vive la France – Pentru ca Franţa să trăiască (Editions Grancher). Pentru Marine Le Pen ar fi vorba despre o carte-busolă, în care ea denunţă proiectul „monialist”, considerat vinovat de criza actuală.
Toate aceste cărţi scrise de oameni politici într-o anumită conjunctură au însă