De aproape 12 ani, Genelia Petrescu predă biologia la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ şi îşi completează palmaresul profesional cu performanţe de top ale elevilor săi. În cadrul campaniei „Profesorii cu care Craiova se mândreşte“ voturile cititorilor au calificat-o pe locul II în topul finaliştilor.
Fericită să poată lucra cu „material uman fantastic“, după cum îşi descrie învăţăceii de la clasă, profesoara Genelia Petrescu este trecută de elevi în rândurile dascălilor care ştiu să aducă fascinaţie în jurul disciplinei pe care o predau. Nu mai departe de anul 2011, când eleva sa Cristiana Dimulescu şi echipa din care a făcut parte la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene luau medalia de argint, profesoara Genelia Petrescu era făcută „vinovată“ pentru perfomanţă, căci o învăţase să privească dificila competiţie ca pe un exerciţiu distractiv şi uşor.
„Dacă îţi plac copiii găseşti şi o punte de legătură cu ei. Îi respect, îi tratez ca pe egali, mă străduiesc să vadă o faţă umană, nu un robot care se adresează unor obiecte, însă mă face arici obrăznicia“, povesteşte Genelia Petrescu. Sunt lecţii învăţate în anii de „studenţie superbă“ de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.
Apreciată la nivel naţional
Întâia experienţă la catedră a trăit-o într-un sat din judeţul Iaşi. A fost episodul care a ţinut-o aproape de Moldova natală, născută fiind la Piatra Neamţ. A venit de acolo la Sălcuţa, în Dolj, iar între anii 1992 şi 2001 a predat la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“ din Craiova. De aproape 12 ani face parte din echipa Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“, unde a avut între doi şi cinci elevi calificaţi anual la Olimpiada Naţională de Biologie, patru calificări în lotul lărgit pentru internaţională, o medalie de bronz în Argentina, în 2006, argint în Cehia anul trecut şi o participare la selecţia lotului restrâns pentru EUSO 2012, prin ele