Anul şcolar 2012 - 2013 va fi unul de cotitură în ceea ce priveşte învăţământul profesional din România, care se va încheia cu obţinerea unui certificat de nivel III european, pentrul anul şcolar viitor fiind cel puţin 8.000 de locuri, a declarat ministrul demisionar al Educaţiei, Daniel Funeriu.
"Anul şcolar 2012-2013 va însemna un an de cotitură în ceea ce priveşte învăţământul profesional din România. Concret, noua rută a învăţământului profesional aşa cum este ea definită prin ordinul de ministru, publicat marţi în Monitorul Oficial este încă un efect benefic al legii educaţiei naţionale. Ordinul de ministru stabileşte reperele pentru învăţământul profesional. Astfel, pentru acest tip de învăţământ vor putea opta elevii care finalizează cu succes clasa a IX-a în anul şcolar 2011-2012. Deci vor putea intra absolvenţii clasei IX-a, elevi de 15-16 ani", a precizat ministrul demisionar Daniel Funeriu, într-o conferinţă de presă.
El a spus că această rută de formare se va desfăşura în cadrul liceelor tehnologice. "Învăţământul profesional va dura doi ani. În primul an vom avea 40 la sută formare teoretică, adică 525 de ore şi 60 la sută formare practică, adică 740 de ore. Practica durează şase săptămâni şi se defăşoară la angajator. Al doilea an vom avea 25 la sută formare teoretică, adică 315 ore şi 75 la sută, formare practică, adică 885 de ore, cu cinci săptămâni de practică la angajator. Esenţial pentru fiecare elev care va intra pe această rută va fi relaţia cu angajatorul sau cu mai mulţi angajatori", a mai spus ministrul demisionar al Educaţiei.
Totodată, fiecare elev care va intra pe această rută va avea un tutore şi un contract cu un angajator. Angajatorul cu care elevul va avea o convenţie va avea trei roluri. Unul va fi cel de selecţie, altul în perioada de practică, inclusiv pe perioada vacanţelor de vară şi cel de-al treilea în obţinerea