Achizitiile pe pietele emergente sunt o modalitate importanta prin care companiile din pietele mature pot sa-si creasca afacerile chiar si in conditiile in care pietele de origine stagneaza. Dar aceste tranzactii sunt riscante si pot fi costisitoare in cazul in care esueaza.
PwC a analizat peste 200 de astfel de tranzactii pentru a identifica cauzele care stau la baza problemelor si a sugerat mai multe modalitati prin care companiile ar putea sa gestioneze mai eficient riscurile si sa-si maximizeze sansele de succes in cazul unor astfel de achizitii pe pietele emergente.
Un raport PwC semnaleaza dimensiunea problemei: in 2011, valoarea tranzactiilor companiilor vest-europene si americane pe pietele emergente a fost de cel putin 140 de miliarde de lire sterline; dar mai mult de jumatate dintre tranzactiile care au trecut prin procesul de due diligence extern nu s-au finalizat; iar pentru acele tranzactii care s-au incheiat, dar au intampinat ulterior probleme, costul mediu pentru cumparator a fost de 50% din valoarea tranzactiei.
In plus, rata de esec a tranzactiilor care au intrat in faza de due diligence extern este mai mare decat pe pietele dezvoltate. Acest lucru atrage costuri aditionale tangibile (spre exemplu costul operatiunii de due diligence), dar si intangibile (cum ar fi increderea investitorilor). Cele mai frecvente obstacole pentru incheierea tranzactiilor sunt neincrederea in evaluarea de piata, interventia guvernamentala, lipsa unor informatii financiare transparente si practici de afaceri „non-conformiste”.
„Prea multe companii cad in aceste capcane uzuale si nu trag invatamintele corespunzatoare dupa tranzactiile esuate sau abandonate. Achizitiile pe pietele emergente sunt o incercare dificila, nu in ultimul rand ca urmare a dificultatii de a anticipa potentialul de crestere al pietelor emergente. A avea dinainte oameni in a