Majorarea dobânzilor la depozite este o greşeală. Băncile cu capital străin pierd cote de piaţă. Reţelele sunt supradimensionate. Creditul pentru companii se redresează. Căderea economică s-a datorat prăbuşirii investiţiilor străine.
Anul 2012 ar putea aduce mari transformări în bilanţurile băncilor şi în clasamentele bancare, în condiţiile în care majorarea dobânzilor pentru depozitele atrase de bănci, care intră în "răspăr" cu relaxarea politicii monetare a BNR, va afecta cotele de piaţă şi profiturile băncilor, în special pe ale celor cu capital străin, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Mai mult, şeful BNR se întreabă unde fac plasamente băncile care plătesc dobânzi la depozite de 7-8% la lei şi peste 4% la euro pentru ca plasamentele respective să fie şi rentabile.
Într-o analiză dură a situaţiei în care se află băncile comerciale, Isărescu atenţionează şi asupra dimensiunii exagerate a reţelelor de unităţi în raport cu cererea de produse şi servicii bancare. De la începutul crizei băncile au ezitat să închidă sucursale sperând în revenirea pieţei.
"Băncile cu capital străin pierd cotă de piaţă, în mod evident, de aceea au şi intrat în această bătălie pe care eu am catalogat-o ca fiind cel puţin discutabilă. Lor le-am spus că este o greşeală, de a mări dobânzile la depozite. Faptul că nu mai primesc acelaşi flux de bani din exterior şi au banii plasaţi în active interne le măreşte vulnerabilitatea. Atunci pierd cotă de piaţă. Au depins foarte mult de exterior", a spus ieri Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.
În opinia guvernatorului BNR, procesele de reducere a dependenţei de finanţările de la băncile-mamă "nu sunt rele în totalitate", dar trebuie păstrat un "echilibru inteligent", pentru că altfel acest lucru se întoarce chiar împotriva băncilor.
"Nu mă refer că vor