Procurorul general Laura Codruța Kovesi și președintele Curții Supreme Livia Doina Stanciu consideră că Raportul CE din cadrul MCV este unul obiectiv, care remarcă progrese. CSM precizează că era conștient de neajunsurile punctate. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie consideră Raportul Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) unul obiectiv, în care au fost remarcate măsurile procurorilor, în încercarea de recuperare a prejudiciilor.
Și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Doina Stanciu, consideră Raportul drept unul obiectiv, care a remarcat "celeritatea în desfășurarea proceselor de mare corupție, în special a celor în care exista riscul împlinirii termenlor de prescripție", care a avut drept efect creșterea numărului de hotărâri pronunțate, de la 2 în 2010 la 15 în 2011, 9 fiind decizii definitive. Curtea Supremă dă asigurări că "va continua eforturile pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor care îi revin în cadrul MCV", potrivit unui Comunicat postat pe site-ul instituției.
Dacă Înalta Curte a evitat să comenteze deficiențele semnalate în Raport, Consiliul Superior al Magistraturii a emis un comunicat în care precizează că acesta "reflectă în mod corect situaţia de fapt de la ultima evaluare anuală în cadrul MCV, punctând neajunsuri de care suntem conştienţi".
CSM explică cazul judecătoarei Bîrsan
"Raportul remarcă în mod obiectiv evoluţiile realizate în lumina recomandărilor Comisiei din iulie 2011, iar eforturile depuse de procurori pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate de România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare sunt notate. Astfel, Raportul a remarcat măsurile luate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ce au determinat sporirea semnificativă a nivelului măsurilor asi