Adevărul vă prezintă, începând cu 30 ianuarie, poveştile finaliştilor din campania „Profesori cu care Bacăul se mândreşte". Profesorul de matematică Marian Popa, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu", ocupă locul 2 în Campania Adevărul, votată de cititori pe site.
Profesorul de matematică Marian Popa (43 de ani) este, înainte de toate, un dascăl, în adevăratul sens al cuvântului. Este iubit de elevi, apreciat de ceilalţi profesori de la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu" pentru rezultatele obţinute cu elevi la concursurile naţionale. Este modest, dar lipsit de regiditatea specifică obiectului precis pe care îl predă. Şi are o particularitate, care îl deosebeşte de ceilalţi profesori: „Îşi învaţă elevii să schieze şi să iubească muntele".
Locul III în campania “Profesorii cu care Bacăul se mândreşte”. Gheorghi Iorga: ”Cel mai mare despotism posibil este tirania nemiloasă a ideilor!”
A trăit această experienţă şi cu fosta generaţie de elevi, pe care i-a luat din clasa 9-a, i-a învăţat să schieze şi le-a arătat frumuseţea munţilor din România şi din Austria, în cei patru ani de liceu. „I-am învăţat să schieze din clasa a 9-a. I-am dus în tabără la Harghita, unde au făcut primele antrenamente", a spus Marian Popa.
Parafrazându-l pe Nicolae Iorga: „Muntele te învaţă mai mult decât zece biblioteci la un loc"
Profesorul băcăuan a luat legătura cu renumiţi monitori şi antrenori români de schi, de renume mondial, din zona în care s-au antrenat cunoscute campioane ca Eva Tofalvi sau Edith Micloş. După ce elevii au învăţat să schieze destul de bine, profesorul a organizat şi tabere în munţii din Austria. „Am organizat tabere de schi în Munţii Apuseni dar şi în Austria, la Villach. Stăm câte 9 zile la schi. Îi duc dimineaţa la ora 10 pe pârtie şi îi iau înapoi, la 16.00. Este foarte important pentru un tânăr să facă mişcar