Voturile cititorilor, ale juriului de specialitate şi ale redacţiei „Adevărul" i-au asigurat profesoarei Alina Bărăian din Cluj-Napoca un loc pe podium în campania „Profesorii cu care Clujul se mândreşte".
„În viaţă poţi să fii om sau poţi să fii pur şi simplu", crede profesoara Alina Bărăian, în vârstă de 35 de ani de la Colegiul Naţional „George Bariţiu" din Cluj-Napoca, clasată pe locul II în campania „Profesorii cu care Clujul se mândreşte". Energică, expansivă şi pasionată, astfel ar putea fi caracterizată profesoara care, în viziunea elevilor „ştie să facă show" la clasă.
Ea povesteşte că, în urmă cu câţiva ani, la Seminarul Greco-Catolic, a avut un elev cu handicap motor sever foarte isteţ. „Nu putea să-şi ia notiţe. O făcea colegii lui pentru el. Însă avea o inteligenţă aparte şi m-a impresionat prin efortul extraordinar de voinţă pe care l-a depus. Atât de mult i-a plăcut filosofia încât a luat locul I la olimpiada judeţeană. M-a suprins. În plus, cum nu nota, urmărea atent lecţiile, iar la sfârşitul uneia mi-a spus că, pe lângă darul de a preda, eu ştiu să fac show", mărturiseşte Alina Bărăian.
„Cursurile" circulă pe Messenger
Acum predă ştiinţe socio-umane la Colegiul Naţional „George Bariţiu" şi e director adjunct la Şcoala Generală „Constantin Brâncuşi" din cartierul clujean Gheorgheni. Coordonează cercul de performanţă la sociologie din Cluj-Napoca şi a fost cel mai tânăr dascăl din comisia naţională de elaborare a subiectelor de bacalaureat şi titularizare.
La clasă îmbină modul tradiţional de predare cu cel modern în care îi pune pe elevi să se împartă în grupe şi să ia parte la dezbateri pe diverse teme. Fapt ce le surâde elevilor fiindcă le permite să se exprime liber şi să-şi argumenteze ideile. Un alt aspect ce le mai place acestora e că profesoara şi-a tehnoredactat lecţiile din materiile ce le predă - economie, socio