Mişcările repetate ale Băncii Naţionale în sensul reducerii dobânzilor au ca scop încurajarea împrumuturilor pentru companii. Lovit şi de noile norme ale BNR, creditul de consum va deveni mai degrabă o raritate.
România este supraîndatorată la nivelul creditelor de consum, apreciază Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României. „În privinţa evoluţiei creditului, au apărut două lucruri: Banca Naţională forţează reluarea creditării, dar degeaba, şi al doilea că Banca Naţională forţează creditarea în lei şi tot nu se realizează. Nu prea este adevărat, aş spune. Cu alte cuvinte, să nu comparăm o măsură luată astăzi de Banca Naţională cu cifra din decembrie referitoare la credite.
Observăm o redresare treptată a creditului acordat sectorului privat, creştere din mai 2010. Singurul care rămâne pe evoluţie negativă este creditul de consum. Creditul de consum a crescut foarte mult anterior. Orice am zice, ne ducem în 2005-2006 în ceea ce priveşte creditul de consum. Populaţia s-a supraîndatorat. Ceea ce s-a întâmplat în 2006-2008 nu se mai poate repeta pentru că acea dorinţă de a cumpăra obiecte de folosinţă îndelungată, maşini etc. s-a temperat. Ne trebuie mai degrabă autostrăzi dacă vrem să mai avem unde merge cu maşina", a afirmat Isărescu.
Prea multe sucursale şi agenţii
Oficialul BNR a adăugat că băncile comerciale au, în prezent, reţele de retail supradimensionate şi că tot băncile au avut o prea mare dependenţă de băncile-mamă. „N-avem cum să vedem că băncile vor avea pe reţeaua de retail mari evoluţii pozitive pentru că datele arată altceva. România este într-o oarecare măsură supraîndatorată. Creditul pentru locuinţe evoluează mult mai temperat decât în anii anteriori. Există mai multă viziune şi responsabilitate.
Avem o redresare treptată a creditului acordat de societăţile nefinanciare corporaţiilor. Băncile au reţel