Cele care reuşesc sunt achiziţionate la un preţ mediu care reprezintă jumătate din valoarea iniţială a tranzacţiei
PwC: Companiile trebuie să gestioneze mai bine riscurile şi să-şi maximizeze şansele de succes
Mai mult de jumătate dintre afacerile iniţiate de companiile din Occident pe pieţele mai sărace din estul Europei eşuează undeva între procesul de due dilligence şi semnarea contractului de vânzare-cumpărare, cele care reuşesc fiind achiziţionate la un preţ mediu care reprezintă jumătate din valoarea iniţială a tranzacţiei. Acestea sunt concluziile cuprinse în raportul "Getting on the Right Side of the Delta: A Deal-maker's Guide to Growth Economies" realizat de PricewaterhouseCoopers în urma analizei a peste 200 de tranzacţii, în scopul identificării problemelor cele mai frecvente.
Potrivit raportului, achiziţiile pe pieţele emergente sunt o modalitate importantă prin care companiile din pieţele mature pot să-şi crească afacerile chiar şi în condiţiile în care pieţele de origine stagnează. "Dar aceste tranzacţii sunt riscante şi pot fi costisitoare în cazul în care eşuează", notează PwC, sugerând companiilor să gestioneze mai eficient riscurile şi să-şi maximizeze şansele de succes în cazul unor astfel de achiziţii.
Compania specializată în consultanţă în afaceri arată că, anul trecut, companiile vest-europene şi americane au investit pe pieţele emergente cel puţin 140 miliarde de lire sterline, "dar mai mult de jumătate dintre tranzacţiile care au trecut prin procesul de due dilligence extern nu s-au finalizat; iar pentru acele tranzacţii care s-au încheiat, dar au întâmpinat ulterior probleme, costul mediu pentru cumpărător a fost de 50% din valoarea tranzacţiei".
În plus, rata de eşec a tranzacţiilor care au intrat în faza de due dilligence extern este mai mare decât pe pieţele dezvoltate. Acest lucru atrage costuri adi